Gennemgribende udvending restaurering af den fredede mølle

Strynø Mølle har længe trængt til en kærlig hånd. Med støtte fra foreningen Realdania kan et større vedligeholdelsesprojekt nu gå i gang.

– Vi glæder os over, at Strynø Mølle også for eftertiden kan være lokalt vartegn og kulturhistorisk mødested i øhavet. Et løft af den gamle bygning vil gøre det lettere at formidle møllens stolte historie til de kommende generationer. I første omgang sættes stilladser op, så vi kan demontere de dele af møllen, der trænger til udskiftning og reparation, siger medejer Jette Buchhave i en pressemeddelelse.

Møllen ejes i dag af 4. og 5. generation efter olde/tipoldefar Mads Jørgensen, som byggede Strynø Mølle i 1832.

I den nænsomme restaureringsproces vil håndværkerne videreføre møllen i samme stil, som den er fredet. Desuden vil der være fokus på traditionelle håndværksmetoder, også i forbindelse med restaureringen af de vinduesrammer, der kan genbruges.

– I Realdania vil vi gerne styrke interessen for bygningskultur og godt håndværk. Strynø Mølle er en lokal kulturhistorisk attraktion, som samtidig kan gøre os klogere på bæredygtig bygningskultur med fokus på gode materialer og lang holdbarhed, siger Eske Møller, der er arkitekt og projektleder i Realdania i pressemeddelelsen.

Strynø Mølle fungerede som kornmølle for småøerne i den sydøstlige del af Det Sydfynske Øhav indtil 1962. Møllen er i dag fredet og vedligeholdes af 5. generation af den gamle møllebyggers familie. Møllen er åben for publikum på udvalgte dage – men vil være lukket i de kommende måneder på grund af vedligeholdelsesarbejdet på møllen.

Restaureringen af den gamle mølle er desuden støttet af Slots- og Kulturstyrelsen samt Augustinusfonden og ikke mindst Rasmus Jacobsen Legat, Strynø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *